Recept på Åsas turbröd.

På allas begäran kommer här receptet på brödet vi serverar på våra ridturer.
En liten varning är dock på sin plats. Inget smakar så gott som när man äter i naturen.

0,5 pkt jäst
2 tsk havssalt
2 msk honung
6 dl vatten
2-3 dl havre eller rågkross
ca 12 dl vetemjölspecial
3 msk olivolja

Smula jästen, tillsätt salt, honung och vatten (ca 37 grader).
Tillsätt krossen och mjöl. Kör assistenten på hög hastighet i ca 15 minuter.
Låt degen jäsa länge, mellan 1-2 h.
Degen kan också jäsa i kylskåp under t ex natten.

Sätt på ugnen på 250 grader. Sätt in en långpanna i botten av ugnen.
Häll rikligt med olivolja på en bakplåt, skär degen i 2 lika delar och fös ihop den till avlånga limpor.
Arbeta inte degen i onödan. Vrid dem gärna för att få dem snyggare.
Låt jäsa i 15-20 minuter.

Grädda bröden i 15 minuter i 250 grader.
Sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 20 minuter.
Häll en kopp med vatten på ugnsplåten längst ned när du stoppar in brödet och stäng luckan snabbt.

Lycka till och tänk på ridturen när du äter brödet!