Leira från Kalvsvik

SE1996207128

Leira betyder “den lerfärgade.”

 

Färg: Vitblack

Mankhöjd: 134 cm

Ägare: Åsa Jensen

Uppfödare: Verner Karlsson

Bedömning: ridegenskaper 7,81, totalt 7,71

Född: 1996

 

Avkommor:

Leikna från Junibacken-01

Spaenir från Milåsa-05

Hildir från Milåsa -06

Fifill från Milåsa-07

Dreki från Milåsa-08

Idunn från Milåsa-09

Fylkir från Milåsa-10

         Heba från Milåsa -13

Háleggur från Milåsa -14

Mestur från Milåsa -16

Lúpína från Milåsa -17

 

Stamtavla:

Mor: Gletta från Kalsvik SE1978200358

Morfar: Snaefaxi från Pafastöum

Far: Odinn från Saudarkróki IS197115140

Farfar: Sörli från Saudarkróki

 

 

Om leira

Leira är ett bedömt sto med mycket utstrålning och personlighet och inte minst en häftig färg. Mycket lätthanterlig med kanonlynne och den rätta glöden. Hon är efter två bedömda föräldrar. Hon är inriden och utbildad av mig. En månad innan bedömningen tog Alli hand om henne och finslipade det sista. Alli säger att hon har massor av pass men att hon behöver längre tid på sig, givetvis. Jag har tagit beslutet att inte bedöma om henne.

 

Leiras bakgrund

Leira är född hos Verner Karlsson i Kalvsvik. Verner har sen långt tillbaka fött upp många fina hästar. Bland annat Thor från Kalsvik (1:a klass hingst, VM vinnare). Leira har många syskon och minst en helsyster. Jag blev kär i Leira vid första ögonkastet. Hon var då 3,5 år gammal. Verner hade inte tänkt att sälja henne. Man kan säga att jag tjatade. En dag ringer han upp mig och säger att han och Britt har bestämt att jag kan få köpa Leira om jag vill. Om jag vill! Klart att jag ville! Hon blev min och jag var överlycklig.

 

Leira och tävlingar

Jag har tävlat Leira några gånger. Den första tävlingen var Kappis Vårtävling 2003. På en nygjord tung bana tog vi en andraplats i Lätt fyrgång (32 startande). Poäng 5,53 och en sjua i skritt. Jag dansade som på moln. Två av domarna kom fram efteråt och berömde den fina hästen. “Vilken bakkärra”, sa en av dem.

 

I Fakurs skojtävling var vi med på galoppracet och Lätt fyrgång. Detta var strax efter bedömningen och jag ville inte pressa henne något mer. Att Leira är snabb visste jag innan. Vi red för allt vad tygeln höll och… Vi var snabbast! I fyrgången fick i 5,3 och vann.

 

Leira och hennes avkomma Fýlkir (e: Andvari från Stenlia)